Održavanje garažnih vrata

 

Možemo li sami podešavati i održavati garažna vrata, i što trebamo napraviti? 

Čime se može tretirati površina, bez straha da ćemo oštetiti boju? Odlučili smo odgovoriti na  najčešće postavljana pitanja. 

Pranje vrata

Osnovna i najbitnija stavka za održavanje svih vrata, posebice za područja u blizini morske vode ili ona izložena jakom vjetrovima. Jednostavno ispiranje vanjske površine vrata odstraniti će agresivne čestice nanošene vjetrom i spriječiti oštećivanje premaza vrata. Ukoliko su Vaša vrata jače zaprljana, možete ih oprati spužvicom i neagresivnim sredstvima kakve imamo u kućanstvu, kao naprimjer deterđentom za ručno pranje posuđa ili automobila. S unutrašnje strane dovoljno je da vrata prebrišete mokrom ili suhom krpom, da se odstrani prašina i nečistoće.

Podmazivanje vrata - pomične dijelove vrata kao što su torzione i vlačne opruge, kotačići i osovine kotačića te koloturi čeličnih užadi (sajli) dovoljno je podmazati jednom godišnje. Izbjegavajte upotrebu masnih struktura ili slično,  iz razloga što takve strukture lijepe na sebe čestice prašine i nečistoću koja šteti ovim dijelovima vrata. Upotrijebite sprej za podmazivanje u manjoj količini, obavezno odstranite višak.

Podešavanje vrata - testirajte sami stanje opruga Vaših vrata tako da ih prebacite na ručno upravljanje, i podignite 1,5m od poda. U tome položaju vrata moraju samostalno stajati, ne smiju padati prema dolje niti kliziti prema gore. Nemojte sami podešavati opruge vratiju, jer postoji veliki rizik od tjelesne ozljede. Pregledajte stanje čeličnih užadi, kotačića i osovina kotačića te donje brtvene gume. 

 Servis garažnih vrata možete naručiti na servisspam@spam.comspam@spam.comhormann.hr ili kod naših ovlaštenih partnera